Nelson Mandela

Nelson Mandela
google-play-logo-300x104

 

Live wallpaper omvat 140 foto’s 744 x 1280 Pixels
Geschikt voor Android smartphones vanaf versie 2.3.3
Niet geschikt voor Android Tablets
Draaisnelheid op smartphones 40 seconden per rotatie
Live wallpaper
3D scan Nog niet gemaakt
3D reproductie Nog niet beschikbaar

 

Nelson Mandela is op 95-jarige leeftijd overleden op 5 december 2013.  Dat maakte president Jacob Zuma bekend. Mandela was vrijheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika en wijdde bijna 70 jaar van zijn leven aan het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika, een strijd die voor Mandela begon in het najaar van 1944.

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het Zuid-Afrikaanse dorpje Mvezo. Bij zijn geboorte kreeg hij de doopnaam ‘Rolihlala’, wat letterlijk ‘een tak van de boom trekken’ betekent en staat voor ‘onruststoker’. Toen hij op negenjarige leeftijd voor het eerst naar school ging gaf zijn lerares hem de Engelse naam ‘Nelson’, die hij vervolgens voor de rest van zijn leven zou blijven gebruiken.

Na afronding van zijn basisopleiding startte Mandela zijn loopbaan als klerk bij een advocatenkantoor, waarna hij al snel ook zelf begon aan een studie rechten aan de universiteit van Witwatersrand. Vanaf het najaar van 1944 raakte hij ook steeds meer betrokken bij de politieke situatie in Zuid-Afrika en begon hij zich te verzetten tegen het systeem van de Apartheid. Zo werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en nam hij deel aan verscheidene geweldloze verzetsacties, waaronder de ‘Defiance Campaign’ van 1952.

Als gevolg van de ‘Sharpeville Massacre’ van 1961 verloor Mandela echter het vertrouwen in het geweldloze verzet en stichtte hij de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie), de gewapende tak van het ANC. Doel van de organisatie was het saboteren en bombarderen van overheidsinstanties die symbool stonden voor het Apartheidsregime. Aanvankelijk was de doelstelling om hierbij geen slachtoffers te maken, maar in de loop der tijd vielen er toch steeds meer doden en gewonden. Ruim 17 maandenna het begin van zijn sabotagecampagne werd Mandela op 5 augustus 1962 gearresteerd. De rechtbank bevond hem tijdens het Rivoniaproces van 1964 uiteindelijk schuldig aan betrokkenheid bij 193 spionageactiviteiten en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.

Mandela werd vastgezet op het beruchte Robbeneiland, waar hij ruim 18 jaar zou verblijven. Tijdens zijn celstraf groeide hij echter uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidbeweging. In de jaren ’70 en ‘80 kwam er dan ook steeds meer aandacht voor zijn situatie en werd de internationale roep om zijn vrijlating steeds luider. Toch zou het nog tot 2 februari 1990 duren voordat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk bekend maakte dat Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten zou worden. Enkele jaren later kwam er officieel een einde aan de Apartheid en werden er vrije verkiezingen gehouden, waarbij Nelson Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Om het leven en de prestaties van Nelson Mandela te eren besloot de Verenigde Naties in 2012 tot een unieke campagne. Op de 94e verjaardag van Mandela riep de organisatie iedereen ter wereld op precies 67 minuten te besteden aan een goed doel, als eerbetoon aan de indertijd 67 jaren die Mandela tijdens zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.

Nelson Mandela is op 5 december 2013 in zijn woning in Johannesburg ‘op vredige wijze’ overleden.